Notiser

Miljösmart bytardag

Att handla begagnat är både billigt och miljösmart. Höst och vår arrangerar Frisksportrörelsen i Motala en bytardag med kläder och saker för barn.

Småbarnsföräldrarna Sofia Svensson och Emelie Malmborg i Motala Frisksportklubb fyndar gärna begagnade barnkläder på bytardagar och barnmarknader. Någon sådan fanns inte i Motala, så nu har de startat en egen i samarbete med frisksportklubben.

”Motala Barnmarknad”, vad är det?
– Det är en bytardag som vi ordnar en lördag på våren och en lördag på hösten. Där kan man handla från flera familjers urväxta barnkläder, skor, leksaker och andra saker för barn.

Hur går det till att lämna in kläder?
– Man kan anmäla sig någon månad innan. Säljarna sorterar och prismärker själva sina plagg hemma och kommer och lämnar in kvällen före bytardagen. Vi lägger fram kläderna sorterat efter storlek och sedan får vem som helst komma och handla. Efter marknaden får säljarna tillbaka 80% av summan de sålt för.

Vad är det bästa med att handla kläder så här?
– Begagnade barnkläder är ju både miljövänligare, billigare och innehåller mindre gifter. På bytardagar får man enkelt överblick över alla kläder som finns och det är smidigt att betala allt i en kassa. Men framförallt är det roligt att fynda såklart.

Har ni många besökare?
– På vår första bytardag i oktober var det 40 säljare som lämnade in kläder. Det gick bättre än vi trodde och över 100 personer kom och handlade. Nästa bytardag ordnar vi 1 april, då hoppas vi på ännu fler besökare.

 

Tips för eget arrangemang!

Här tipsar Sofia och Emelie om saker som är bra att tänka på om man vill ordna en bytardag.

1. Hitta fler som vill
Det är roligare att förbereda tillsammans, 2-4 ansvariga är lagom. Själva bytardagen och kvällen innan behöver man vara upp emot 15 personer för att sortera alla kläder och sköta betalning smidigt.

2. Förankra med styrelsen och kassören
Gör en budget och fördela arbetsuppgifter. Är det kassören som ska sköta in- och utbetalningar?

3. Välj en bra lokal
Man behöver stor yta och många bord. Ha breda gångar och tänk igenom hur betalning och köer sker smidigt.

4. Regler, tider, betalningssystem
Bestäm vad som gäller och hur allt ska funka (till exempel ett maximalt antal säljare, hur mycket de ska få i provision med mera). Skriv tydliga regler, framförallt för de som ska lämna in kläder (exempelvis när de ska lämna in sina kläder och om de vid en viss tid kan hämta det som inte blivit sålt eller om det då ska skänkas till välgörenhet).

5. Marknadsför
Facebook är suveränt, det använde vi mest. Vi fick lokaltidningen att komma och skriva om oss dagen före och vi skapade en blogg: motalabarnmarknad.blogspot.se.

Skrivet: 18 December, 09:12 av Sara Brunskog

Tillbaka