Artikelarkiv

Att paddla genom Sverige ger nya perspektiv

I somras åkte familjen Langer-Lowejko på sitt första paddeläventyr. De testade att paddla en av de sträckor som ingår i Svenska Frisksportförbundets projekt ”Vattenliv – paddla genom Sverige”.

Under årets semester valde föräldrarna Andreas och Linnea att testa paddling och tog med sig döttrarna Tuva, 12 år, och Malva, 9 år, till Strömsbruk i Hälsingland.
– Vi fick tips om projektet via vänner. Som familj har vi aldrig varit så här långt norrut. Vi ville se och uppleva den här delen av Sverige, säger Andreas.
– Vi tyckte att det verkade vara en bra nybörjartur, fyller Linnea i.

Inför resan kände sig Linnea lite osäker på hur de skulle packa eftersom de aldrig paddlat tidigare.
– Vattenlivs hemsida gav bra tips om packning och kläder. Det bästa är att vi hade allt vi behövde hemma. Flytvästar, paddlar och kanadensare hyr vi på plats. Det är en fördel att vi inte behövt investera i speciell utrustning, säger hon.

Bra för nybörjare
Vid startplatsen för paddlingsturen scannade de en qr-kod för att tillsammans kunna läsa om det lokala djur- och växtlivet. Turen här är lättpaddlad genom å och mindre sjöar. Den är optimal för nybörjare och barnfamiljer med möjlighet till flera stopp. Målet är den gamla husruinen från tidigt 1600-tal en bit upp i Harmångerån. Enligt sägnen ska här finnas en silverskatt nedgrävd, något som speciellt Malva tyckte var spännande. Genast när vi nådde platsen ville hon leta efter den. Istället var det Andreas som hittade skogens guld (kantareller).
– Det här är roligt och mycket avkopplande, en bra familjeaktivitet och härlig naturupplevelse, säger Linnea och ser ut över vattnet.
– Ja, det är så mysigt, säger Tuva.

Bäverexpedition
I vattnen här lever bäver och längs med paddlingen syntes spår av dem men tyvärr visade sig inget djur. Istället blev det en kvällspromenad längs med ån ut mot havet efter paddlingen. En riktig bäverexpedition i skymningen. Det var spännande att röra sig i den mörknande skogen med lätta trolska dimmor över vattnet. Nu kom bävrarna fram. Under en lång stund fick familjen följa en bäver längs dess simtur neråt ån. Smygandes mellan träden längs med åkanten kunde de både fota och filma den märkliga varelsen.

Tuva sammanfattar dagens upplevelser:
– Det har varit roligt och mysigt. Det är vacker natur – grönt, träd och växter. Och så ljuden av naturen och vattnet men inga bilar!

 

Vilket är ditt tips till den som ska paddla för första gången?

Linnea:
– Bara prova! Gör det! Ta en liten tur och ha med mysig matsäck.

Andreas:
– Packa mycket mat, allt är godare ute i naturen.

Tuva:
– Åk inte ensam, det är mycket roligare att ha med sig kompisar och familj. Det är bra att ha med någon som vet hur du ska göra och det är bra att ta reda på fakta om växter och djur innan. Packa vattentätt.

Malva:
– Ha med mycket kanotgodis.

 

Text och foto: Linn Austli

Skrivet: 12 Oktober, 11:08 av Sara Brunskog

Tillbaka