Artikelarkiv

Naturupplevelser i skog och fors

Varje år samlas ett äventyrslystet gäng frisksportare på en vildmarkscamping utanför Björbo i Dalarna. Den årliga forshelgen samlar deltagare i olika åldrar som tar sig nerför forsen med hjälp av olika flytverktyg.

Deltagarna slår upp sina tält i beckmörker och klänger på sig våtdräkter på morgonkvisten dagen därpå. Detta för att få uppleva de hisnande vågorna i Kärringforsen med en gummibåtstur eller utmana sig själv med ett pass kajakpaddling. Den årliga resan har pågått sedan tidigt 90-tal och är ett samarbete mellan frisksportklubbarna i Värnamo och Falun. Det finns kunniga ledare som är landslagsatleter i kanotslalom och freestyle. Förutom möjligheter till kajakskola för både nybörjare och avancerade paddlare bjuder Västerdalälven på mycket roligt för alla åldrar, som att åka gummibåt, eller mer utmanande flytredskap som årets populära jätteanka. 

Det är dock inte bara forsäventyren som gör resan så populär. Många tar en paus från paddlandet för att plocka svamp, vandra i skogen och njuta av naturen. På kvällen tänds lägerelden innan paddeltrötta deltagare somnar till ljudet av forsen. I år var det ett femtiotal deltagare från olika delar av landet som deltog på resan. Vissa är veteraner men för många var det en ny upplevelse. Henning Urban från Värnamo är med för första gången och han har hunnit prova på det mesta: kajakskola, åka gummibåt och åka jätteanka.
– Det har varit en fantastisk resa. Ankan var klart roligast! säger han med ett leende, när vi packar ihop efter sista åkturen.

Text: Josefin Sahlberg    Foto: Olivia Norrfjärd Wangmo

Skrivet: 17 September, 15:33 av Sara Brunskog

Tillbaka