Artikelarkiv

Paddla genom Sverige i sommar!

Ta med familjen eller vännerna på paddling och upptäck Sverige från vattnet! Det nya paddlingsprojektet ”Vattenliv” uppmuntrar fler att ge sig ut och paddla och samtidigt lära sig mer om vatten och miljö.

Att paddla ger både motion, lugn och ett nära möte med naturen. Med förhoppningen att fler ska ta chansen att uppleva paddling har Svenska Frisksportförbundet startat ett projekt ihop med Svenska Kanotförbundet som heter ”Vattenliv – paddla genom Sverige”.

Fyra platser – fyra vatten
På paddeläventyret kan deltagarna möta fyra olika typer av vatten: en slingrande å, en insjös klara vatten, Östersjöns skärgård och bohuslänska Västerhavet. Alla vattendrag har olika arter av växter och djur som lever vid just den typen av vatten. Alla har de sin plats i vår natur och alla behövs lika mycket. Vi måste agera nu för att rädda våra vatten till framtida generationer; minska förbrukningen, rena vatten på ett bra sätt och se till att ta hand om vårt skräp så att det inte hamnar i vårt vatten. Om vi inte ändrar vårt beteende nu kommer det att finnas mer plast än fisk i våra hav 2050. Tanken med ”Vattenliv” är att fler ska komma ut i naturen och röra på sig, lära sig mer om naturen och förhoppningsvis även börja vårda naturen mer.

Tävla om SUP-brädor
De som deltar i projektet får vid varje startplats möjlighet att via en QR-kod komma åt information om den plats de ska paddla på. Det är en sida med fakta om platsen och de djur och växter som lever där. Via QR-koden kan deltagarna också tävla om SUP-brädor (Stand Up Paddleboards) genom att svara på frågor om platsen som bygger på den fakta de hittar på samma sida. Både platserna och tävlingsfrågorna är anpassade för att barn ska kunna följa med i kanoten.

Besök www.paddlagenomsverige.se för att läsa mer om vatten, miljö och de platser som ingår i projektet.

Skrivet: 29 Maj, 15:08 av Sara Brunskog

Tillbaka