Aktiviteter
HEM / Aktiviteter

Aktiviteter

Frisksporten i Sverige har en tradition av att ta in nya häftiga sporter och aktiviteter till sina klubbar. Visste du att det var genom frisksporten som tyngdlyftning, innebandy och volleyboll blev stora sporter i Sverige? Vanliga aktiviteter i dagens frisksportklubbar är traditionella sporter som orientering och volleyboll men även nyare aktiviteter som cirkus och skateboard samt äventyrssporter som klättring och forspaddling.

Även om idrott och friluftsliv är de vanligaste aktiviteterna är Frisksport är mer än så! I många klubbar arrangeras exempelvis matlagning, kulturarrangemang och studiecirklar. Aktiviteterna i landets frisksportklubbar skiljer sig åt, ta kontakt med din lokala klubb för att se vad just den erbjuder. Eller starta en egen aktivitet i en klubb! Här nedanför ser du några av våra vanligaste aktiviteter och återkommande evenemang.
Sara Brunskog
Generalsekreterare

FRÅGOR?

Sara Brunskog
Generalsekreterare

INNEHÅLL

Genererar Innehållsförteckning

RELATERAT

Kalender

Våra klubbar

Utbildning

Aktuellt

Något för alla

Våra vanligaste aktiviteter

Friluftsliv

Friluftsliv är en stor och viktig del inom frisksporten och genomsyrar en stor del av verksamheten. Många frisksportklubbar ordnar regelbundna friluftsaktiviteter som paddling, vandring och klättring och även på förbundsnivå ordnas årligen återkommande friluftsarrangemang.

Att regelbundet njuta av naturen, gärna tillsammans med andra, är mycket bra för hälsan och något som verkligen ökar livskvalitén.

Barn- och familjegympa

Balansera, klättra, hoppa och kryp! Gympa för barn och/eller familjer är en vanlig frisksportaktivitet där barnen får utmana och utveckla balans och motorik tillsammans med andra i en lekfull miljö – helt utan krav på prestation.

Cirkus

I många frisksportklubbar har cirkusaktiviteter fått en allt större del i programmet. Cirkusgrupper som tränar jonglering, att cykla på enhjuling, trampolin och tablå tränar för fullt runt om i landet. De flesta klubbar med cirkusverksamhet arrangerar ofta föreställningar där de visar upp vad de har lärt sig inför en entusiastisk publik. På vissa platser arrangeras det även cirkusskola där barn och ungdomar under en sommarvecka får chansen att lära sig cirkuskonster.

Träning

Träningspass, motionsgympa, styrketräning – det finns många olika typer av träningsaktiviteter inom Frisksport. Flera klubbar driver egna gym, vissa kör utmanade cirkelträning och andra motionerar tillsammans genom att gå promenader och cykla.

Trampolin

Till Sverige kom de första trampolinerna, eller studsmattorna som man sade då, i mitten av 50-talet. Olika frisksportklubbar  har genom åren varit en betydelsefull del inom svensk trampolinsport. Ett stort antal klubbar har trampolin som veckoverksamhet och flera frisksportare har även tävlat (och vunnit) i SM. Det är roligt att hoppa trampolin oavsett om man är nybörjare eller tävlingsgymnast.

Inom Frisksportrörelsen arrangeras Riksmästerskap eller Lägermästerskap i trampolin på vårt årliga riksläger.

Orientering

Orientering är en idrott som går ut på att med hjälp av karta och kompass besöka ett antal kontroller på kortast möjliga tid. Kombinationen av naturupplevelser, motionsidrott och hjärngympa är svårslagen och detta är skälet till att den både är och har varit en viktig del av Frisksportrörelsens verksamhet under lång tid. Varje år arrangeras både riksmästerskap och lägermästerskap i samband med sommarens Frisksportläger. Många frisksportklubbar står som arrangörer eller medarrangörer för större tävlingar till exempel O-ringen.

Volleyboll

Volleyboll är en av världens största lagidrotter och en klassisk idrott inom Frisksportrörelsen. Det finns frisksportklubbar som har haft lag som spelat på allra högsta elitnivå och även enskilda medlemmar som både spelar och har spelat i landslag och varit proffs. De senaste åren har ”Kidsvolley” blivit en allt vanligare aktivitet i landets frisksportklubbar. Kidsvolley är spelformen för de yngsta volleybollspelarna som är enkelt att förstå, lära sig och komma igång att spela.

Varje år under Frisksportrörelsens riksläger arrangeras volleybollturneringar för både vuxna och ungdomar.

 

Äventyr

Inom Frisksport är äventyr en del av verksamheten och med ”äventyr” menar vi aktiviteter som klättring, forspaddling, forsränning, och skärmflygning.

I vissa frisksportklubbar arrangeras äventyrsaktiviteter varje vecka och varje år arrangeras även lite större äventyrshelger med till exempel kajakpaddling eller forsränning på olika platser i landet.

Äventyr betyder olika saker för olika personer. Att testa nya saker, våga prata med nya människor eller sätta sig på tåget för att åka på läger själv för första gången kan också vara ett riktigt äventyr!

Och så mycket mer...

Inom Frisksportrörelsen bedrivs många olika aktiviteter inom framförallt friluftsliv, idrott och kultur. Det finns inget som begränsar vilka aktiviter klubb eller distrikt måste genomföra eller inte får genomföra. Så länge alla aktiviteter är fria från droger är det upp till den lokala klubben eller distriktet att arrangera aktiviteter som lockar nya och gamla medlemmar, beroende på vilka förutsättningar som finns. Kontakta din lokala frisksportklubb om du är intresserad av en aktivitet eller vill engagera dig som ledare och starta en ny!

Vill du lära dig mer om några av våra aktiviteter är du välkommen att delta i våra evenemang, gå en kurs eller delta i vårt stora Frisksportläger som arrangeras vecka 28 varje sommar.

Kalender

Utbildning

Frisksportträffar

Evenemang

Varje år ordnar frisksportförbunden evenemang som alla medlemmar är välkomna till oavsett var i landet man bor. Det är exempelvis olika typer av läger, skidresor och vandringar.

Vissa av våra större evenemang återkommer varje år och dem kan du läsa mer om här nedanför. Besök frisksportkalendern för aktuella datum. Förutom förbundsevenemangen ordnar även distrikt och klubbar egna resor och träffar. Dessutom kan det dyka upp unika evenemang från förbunden i vår kalender. Håll utkik där!
Frisksportläger vecka 28

Frisksports allra största arrangemang är vårt riksläger som arrangeras av olika distrikt vecka 28 varje sommar. Under veckan campar vi tillsammans, idrottar, badar, leker och har trevligt ihop. Det finns aktiviteter för alla åldrar! Läs mer om Frisksportlägret här.

 

Swimrun på Stensund

Swimrun är en häftig tävling där du kombinerar löpning och simning. I samband med midsommarfirandet på Stensund varje år ordnas en tävling i Swimrun i den vackra skärgårdsmiljön utanför Trosa. Självklart deltar du på din egen nivå – nybörjare som vana swimrunners är välkomna!

Cirkusskola i Sörmland

Varje år arrangerar Sörmlands Frisksportdistrikt Cirkusskolan, som turnerar runt i olika städer i Sörmland och erbjuder en häftig sommarlovsvecka för barn och ungdomar. Under en vecka får deltagarna lära sig cirkuskonster såsom jonglering, enhjuling, akrobatik, tablå och trampolin. Veckan avslutas såklart med en riktig cirkusföreställning för släkt och vänner!

Kurser
Under året arrangeras flera kurser som antingen är över en dag, en helg eller en vecka. Här kan du utvecklas som ledare eller lära dig något nytt. Läs mer om kurserna i Frisksportkalendern eller under rubriken Utbildning.
Forshelg i Björbo

Varje år i slutet av augusti arrangerar Falu FK och Värnamo Frisksportungdom tillsammans en forshelg i Björbo, Dalarna. Du som deltar väljer fritt om du vill prova forspaddling med forskajak tillsammans med instruktörer, forsränning i gummibåt nedför älven, eller både och. Västerdalälvens Kärringfors erbjuder häftiga vågor i en fors trygg nog för alla att paddla i. Det är en riktig kanonhelg med mycket paddling, adrenalin i kroppen, camping på vildmarkscamping och säkert en lägereld på kvällen. Häng med!

Megahelg i Värnamo

Varje höst arrangerar Frisksport Värnamo MEGA – en aktivitetspackad dag/helg i en stor idrottshall med massor av roliga aktiviteter. Bland annat blir det trampolinhoppning, volleyboll, airtrack, DMT, cirkus och cheerleading. Helt enkelt en rolig helg där du deltar i det du känner för. Det brukar vara många ungdomar som deltar och hänger i hallen hela tiden, men också familjer som kommer och provar på olika aktiviteter.

Vandring i Kolmården

På vårkanten ordnas årligen en vildmarksvandring i Kolmårdens djupa och trolska skogar. Vandringen har fått namnet ”I Tintomaras spår” efter boken av Hans Lidman. Dagsetapperna är ungefär en mil långa och bjuder på underbara naturupplevelser för alla naturälskare. För de som vill finns också möjlighet att sova ute i vindskydd.

Ungdomsträffar

Vid olika tillfällen under året ordnas ungdomsträffar där unga träffas, leker, hänger och har kul tillsammans. Ofta anordnas dessa träffar av ungdomar själva och kan innefatta allt från såpaåkning till mysterielösning.

 

Midsommar på Stensund

Under midsommarhelgen arrangerar Frisksport varje år ett midsommarfirande på Stensund – helt nyktert, förstås! På midsommarafton erbjuds olika aktiviteter för alla åldrar, kombinerat med ett härligt midsommarfirande. Det finns också möjlighet att bo på Stensund, i ett rum eller på naturcampingen. Passa på att sola och bada eller träna och umgås. Läs mer om nästa midsommarfirande här.

Stensund ligger i Trosa skärgård i Sörmland. Det är en otroligt vacker plats med möjlighet till bad i havet och trevlig camping nära naturreservatet. Välkomna!

Fjällvecka i Bruksvallarna

Varje år i början av våren ordnas en resa till den svenska fjällvärlden, vanligtvis till Bruksvallarna i Härjedalen. Utöver skidturer av varierande längd erbjuder programmet bland annat morgongymnastik, morgonsamling, bildvisning, frågesport, dans och underhållning. En riktigt uppskattad vecka, där det framför allt är vuxna och seniorer som deltar.

 

Övriga evenemang

Förutom våra årligen återkommande evenemang ordnar även distrikt och klubbar egna resor och träffar. Dessutom kan det dyka upp unika evenemang från förbunden i vår kalender. Håll utkik där!

Vill du vara med?

Häng med oss du också! Bli medlem i en frisksportklubb!

Bli medlem

Hitta din klubb