Om klubben

Om klubben

Skövde Frisksportklubb bildades 1934. Under tidigare år har klubben haft aktiviteter som tablå-träning, styrketräning, bordtennis och volleyboll. Vår klubbstuga Bergsluft, ligger på Billingen. Stugan har genomgått renovering under 2022, och sista pusselbiten är att få köket på plats.

Klubben arrangerar vandringar, kallbad, gympa, fågelskådning, bowling, pysselträffar och simning (läs mer under aktiviteter). Klubbens medlemmar deltar även i aktiviteter som arrangeras av distriktet och övriga klubbar inom Västergötlands Frisksportdistrikt samt Svenska Frisksportförbundet. Välkommen att följa med på det som är planerat, eller varför inte komma med förslag på nya aktiviteter!
Jerker Andersson
Ordförande
Innehåll
Relaterat

Kontakta oss

Våra aktiviteter

Till frisksport.se

Historia

Klubbens historia

Skövde FK bildades 17 augusti 1934 av Claes Hjalmarsson. Kirunatruppen hade gästat Skövde och Claes som var Kirunabo fick ihop ett gäng som började träna tillsammans. Det här gänget blev ett av landets bästa och var flitigt anlitat för sina uppvisningar i tablå. Då klubben i huvudsak bestod av detta elitgäng blev det ingen bredd på medlemsantalet. Den 1 oktober 1939 slog man samman de tre frisksportklubbarna som fanns i skövde på den tiden; Klippan, Våmbs och Skövde FK.

Som träningsplats hyrdes först ett torp (för 25 kr/år) vid Simsjön, alldeles vid bergskanten och kallade det för Uppsalatorpet. I början av 1940-talet brann detta torp ned och istället köptes stugan vid Billingehus, Bergsluft.

Text om historien hittad hos Skövde Idrottshistoriska Sällskap.

 

Klubbens mäste ordförande

Skövde FKs mäste ordförande är Karl-Erik ”Kruska-Karl” Karlsson. ”Kruska-Karl” satt som ordförande för klubben i 52! år.

Läs mer om ”Kruska-Karl” och Skövde FK i artikel från Westgötarnas idrottshistoria.

Det här är frisksport

Allt hänger ihop!

Frisksport handlar om att må bra och ha kul tillsammans, samtidigt som vi värnar om varandra och vår omvärld. Hos oss kan du vara med på roliga aktiviteter, hitta en träningsform som passar dig och engagera dig tillsammans med andra.

Ta hand om kroppen

Att ta hand om sig själv är viktigt för att må bra, orka med sin vardag och få kroppen att hålla länge. Att äta nyttigt, röra på sig, sova tillräckligt och undvika stress är en förutsättning för att orka med vardagen och hålla sig frisk. 

Aktiv vardag

Våra kroppar är skapade för att röra på sig och genom att träna och utöva friluftsliv mår vi bättre. Som frisksportare tränar du för din egen skull, på det sätt och på den nivå du själv väljer.

Fritt från droger

Att träna och äta nyttigt bygger upp kroppen men tobak, alkohol och andra droger bryter ner den. Alla våra aktiviteter är alltid drogfria och många medlemmar väljer ett helnyktert och tobaksfritt liv.

Hållbar utveckling

Hållbar utveckling innebär att leva på ett sätt som är hållbart även för framtiden. Vi måste alla hjälpas åt att ta hand om varandra och vår omvärld.

Gemenskap

Inom Frisksport vill vi umgås och dela upplevelser tillsammans med andra. Hos oss är alla välkomna och det finns chans att träffa människor med olika bakgrund och från olika delar av landet.
En Frisksportrörelse

Klubb, distrikt och förbund

Skövde FK är ansluten till Västergötlands Frisksportdistrikt, en samarbetsorganisation för andra frisksportklubbar i Västergötland, och till riksorganisationen Svenska Frisksportförbundet (SFF). Tillsammans med ett femtiotal andra klubbar och Frisksportens Ungdomsförbund (FUF) kallas vi Frisksportrörelsen.
Frisksport har funnits i Sverige sedan 20-talet och har under åren verkat för bättre folkhälsa genom att engagera människor i träning, friluftsliv och hälsa. Vi idrottar för att det är roligt och för att det får oss att må bra!

Läs mer på frisksport.se