Lerdala

Vår klubbstuga

Vår klubbstuga Lerdala Frisksportgård är den gamla byaskolan i Lerdala by. Tomten ligger precis vid sjön Hindsen, där våra aktiviteter är centrerade. Vid vår klubbstuga kan du paddla, grilla, klättra, tälta, bada, spela volleyboll och fotboll, basta, hoppa trampolin eller bara ta det lugnt.

Som medlem i klubben har du alltid tillgång till klubbstugan och kan åka dit när du vill. Måndagkvällar under sommarhalvåret öppnar vi alla förråd och bjuder in till medlemskvällar. Häng med!
Olle Sahlberg
Lerdalasektionen
Så funkar det

Lerdala för medlemmar

Vår klubbstuga är alltid öppen! Eller nja, men som medlem kan du alltid åka dit och besöka Lerdala ensam eller med familjen.

I vårt medlemsförråd, som är en dörr på förrådsväggen, hittar du nycklar till båthuset, kanotcontainerna och trampolinerna. Där finns också en yxa till ved. Detta förråd har du alltid tillgång till som medlem.

Endast medlemmar

Förrådet öppnas med ett kodlås. Koden ändras kontinuerligt för att säkerställa att det bara är medlemmar som har tillgång till den. På dörren finns telefonnummer du kan ringa om koden har ändrats. Du ger aldrig ut koden till ett barn. Det är bara vuxna medlemmar som får tillgång till koden. Barn ska aldrig låsa upp trampoliner eller paddla på egen hand.

Vuxna är alltid med

Barn ska alltid vara i sällskap av en vuxen på Lerdala! Vill dina barn hoppa trampolin? Då kan du sitta och grilla vid eldstaden. Vill dina barn bada? Sätt dig på bryggan och sola! Är det paddling som gäller? Du följer med ut på vattnet! Du har ansvar för dina barn och lämnar aldrig av dem utan vuxet sällskap på Lerdala. All lek sker på egen risk och det är du som vuxen som bestämmer vad ditt barn får och inte får göra.

Enda gången den här regeln undantas är när ansvaret läggs på ledare som är aktiva, exempelvis på lägerdagar.

Ta hand om sakerna

Vi är rädda om våra saker! Släck elden noga efter dig. Dra upp kanoter och vänd dem upp-och-ned. Havskajaker ska låsas in i containern. Hoppa inte på de stora trampolinerna vid regn, och dra för skyddet när du lämnar. Tillsammans sköter vi om grejerna så vi kan använda dem länge!

Vi delar mycket information löpande i klubbens facebookgrupp.

Måndagkvällarna

Sommarens härliga måndagar

På sommarhalvåret kör vi öppna måndagskvällar på Lerdala! Då öppnar vi huset, har tillgång till klätterväggar (för de som kan säkra) och öppnar hela trampolinparken, båthus och allt därtill! Paddla, bada, grilla, spela volleyboll och fotboll, klättra eller läs en bok i solen. 

Måndagar 17:00-20:00 sommarhalvåret. Håll utkik i kalendern för att se när vi öppnar lerdalamåndagarna!

Faciliteter

Detta hittar du på Lerdala

Innehåll
Relaterat

Kontakt

Aktiviteter

Kåtan

Jätte-tältet som ligger centralt vid grillplatsen är en stor lappkåta gjord för att sova i. Vi använder den som cirkustält! Här kan du hänga i tyg eller trapets, eller bara vila en regnig dag.

Bastun

Vår bastu ligger vid badplatsen och är som regel låst. Säg till en ledare om du vill använda bastun. Den är vedeldad och riktigt härlig! Ved finns oftast nere vid bastun, men ta gärna med dig en skottkärra när du ändå går.

På vinterhalvåret kör vi bastu och vinterbad varje lördag för den som vill!

Trampolinparken

Vi har studsmattor och tillhörande trampolinpark. En lekplats för många! Mindre studsmattor har vi flera av och så finns det två stora trampoliner som är låsta och fördragna. Nyckel finns i medlemsförrådet.

Trampolinerna är fördragna för att skyddas från regn och vi räknar med att alla medlemmar hjälps åt att sköta dem. Börjar det regna?  Sluta hoppa och dra för skydden!

Dasset och vatten

På lerdala upplever du livet utan moderniteter som rinnande vatten och avlopp!

Vi har en elektrisk vattenpump på förrådsväggen, men det är ej dricksvatten! Ta med allt vatten du behöver till Lerdala.

Förr eller senare så kan man behöva utföra behov. Vårt dass är av gammalt slag, dvs man dasstunnestil. Den som inte är van kanske tycker det är konstigt, men det funkar fint!

Utanför dörren till dasset har vi en enkel tvättbalja. Hinken fylls på i i pumpen på förrådsväggen. Du öser upp vatten i baljan från hinken, tvättar med tvål där och slänger ut det använda vattnet. Enkelt och smidigt!

Grillkåtan

Vår grillkåta ligger avskilt uppe på skogskullen och ser ut som en liten tomtestuga. Här får upp till 10 vuxna bekvämt plats att grilla, även vid dåligt väder. Vintertid blir det varmt nog att sitta i t-shirt när man eldat en stund. Det finns också plats att sova tre personer om man vill det.

Vill du använda grillkåtan? Fråga en ledare (exempelvis Olle, kontakt längst ned) om hur du ska göra! Första gången kan man behöva lite tips för hur man eldar bäst så det inte blir fullt med rök.

Båthus och -brygga

Låna gärna en kanot och paddla ut på sjön! Vi har kanadensare, små forskajaker och även havskajaker du kan låna. Eller varför inte en S.U.P. (stand up paddleboard).

I båthuset lånar du flytväst och paddlar, och du lägger såklart tillbaka sakerna efter dig. Alla som paddlar har självklart flytväst!

Badplatsen

Vår badplats ligger på andra sidan skogen, bakom kullen. Där är också vår bastu. Badbryggan har finare botten än båtbryggan och här är också härligt att sitta i skuggan vid stranden, avskilt från alla andra aktiviteter.

I vattnet har vi vår vatten-hopp-park! Vi har vattenstudsmatta (som inte är jättestudsig, men härlig att ligga på och man kan skutta lite grann).

Klubbstuga
Grillplatsen

Vår grillplats är centralt placerad och är en samlingsplats för många! Vi eldar med ved som finns uppradad bakom trampolinerna. Grilla, fika och njut av en tänd brasa.

Självklart håller vi ordning, slänger skräpet och släcker elden efter oss!

Vindskydden

Vindskydden är vackert belägna uppe på kullen i skogen. Här finns också en grillplats. I vindskydden får upp till 10 vuxna plats att sova om man vill det. Njut av en härlig brasa, utsikt över sjön och stillheten i skogen.

Observera att vid torrt väder sommartid har vi eldningsförbud på kullen! Det vore tråkigt om den fina skogen brann ned…

Klättervägg
Klätterväggarna

Vi har en stor klättervägg vid grillplatsen, där kunniga säkrare krävs för att man ska få klättra! Den här väggen är lite svårare, då barn ska ha svårt att kunna klättra själv utan att vara säkrad.

Inne i huset finns en boulderingvägg och ett klätterrum! Där finns mattor under och man kan klättra utan att bli säkrad.

Klättervägg
Volleybollplanen

Vi har en beachvolleyplan! Hm, ärligt talat används den nu lite för sporadiskt och har därför övertagits av naturen… Men under ogräset finns fin sand.

Vi har en förhoppning om att återställa den något, och då kunna användas som sandlåda för små barn, som bouleplan eller ja… till volleyboll. Ju mer den används, desto mer ogräs försvinner, så använd gärna!

Klättervägg
Huset

Huset är Lerdalas gamla byaskola! Det må vara ett gammalt hus, men det är fint och välisolerat, vilket gör det till en sval plats att gömma sig undan på varma sommardagar. Det finns soffor och våningssängar där du kan vila en stund.

I huset har vi också byggt två fina klätterväggar! Ett helt rum på övervåningen, det så kallade klätterrummet, kan du klättra i som du vill. På nedervåningen i utbyggnaden finns en boulderingvägg.

Det finns inget rinnande vatten i stugan och köket används som regel inte, förutom mikrovågsugnen. Men vi har ett kylskåp du kan använda! Huset är öppet på måndagkvällarna sommartid eller när speciella läger eller andra arrangemang är igång.

Vi hjälps åt 

Vi sköter stugan tillsammans!

Varje vår och höst bjuder vi in till fixardag. Då sätter vi upp eller tar ned stora tältet och trampolinerna, krattar löv, städar förråd och fixar iordning i huset. Dessa dagar bjuder vi in alla medlemmar som kan att hjälpa till på, så vi håller miljön snygg och trevlig för alla.

Hjälp till mer

Ibland kanske du har en stund över när barnen hoppar studsmatta? Kratta gärna löv, tvätta bort fågelskit på bryggan, sopa bastun eller ställ iordning på grillplasten. Vi håller snyggt tillsammans!

Vägbeskrivning

Hitta till Lerdala

Lerdala Frisksportgård ligger i Lerdala by, på östra sidan om Hindsen.

Du hittar dit genom att ta väg 127 ut från Värnamo, mot Vrigstad och mot golfbanan. När du passerat golfbanan tar du höger mot Ohs. Efter ca 1,5 km svänger du höger mot Lerdala. Frisksportstugan ligger ca 3 km in, vid en korsning med en stor Ek i svängen. Parkera vid stugan eller, om det är fullt, vid hembygdsgården mitt emot.

Klicka på kartan för att få en länk till google maps.

Har du frågor?

Lerdalasektionen

Det här gänget är ansvariga för sektionen Lerdala och Friluftsliv. Hör gärna av dig om du har frågor!

Olle
073-066 99 01

Bert

Luis

En inblick

En härlig paddeltur

Låna en kanot och paddla en tur på sjön!