Värnamo i världstävling

Från gympasalen i Värnamo till världsarenan i Florida! Frisksport Cheer Elite, som är Värnamo Frisksports cheerleadingsektion, har ett av landets bästa lag. FCE Midnight kvalade i vintras till vad som i cheerleadingvärlden motsvarar ett världsmästerskap, och ska nu åka och tävla i Florida i slutet av april.
 
Den populära cheerleadingsektionen i Värnamo Frisksport tar plats på världsarenan! Laget Midnight består av 15 ungdomar i åldrarna 12–16 år och det var detta lag som i vintras tävlade i den stora nationella tävlingen NALC och vann sin klass. Totalt tävlade 156 lag och Midnight var det tredje bästa på hela tävlingen. Då kvalade laget till sin största tävling någonsin – i Florida, USA!
 
För ett cheerleadinglag på den här nivån är tävlingen The Summit motsvarigheten till ett VM och det är bara åtta lag från hela Sverige som får åka på tävlingen, som äger rum den 27 april. ”Vi är inte riktigt säkra på att tjejerna har fattat det än. Det är bara en månad kvar. De vill nog knappt tänka på det, för då blir de nervösa”, berättar Nellie Lundin och Ella Larsson, två av fyra tränare för laget.

Alla de andra svenska lagen är från stora cheerleadingföreningar, som håller till i storstäder som Stockholm och Malmö. Det är ganska ovanligt att en mindre förening i en så liten ort som Värnamo kommer med i världens största tävling. Tyra Stening och Elsie Aronsson, två medlemmar i laget, tycker det är helt ofattbart. ”Det är spännande, jättekul och ganska läskigt. Vi trodde aldrig att vi skulle få åka till USA.”

Tuva Lindetorp och Astrid Kullinger håller med. ”Detta är något man typ drömt om att en dag få åka och titta på. Nu ska vi vara med!” säger Tuva. ”Det känns helt overkligt, men det hände. Man har ju haft det lite som ett mål, men det är liksom något man trodde bara stora föreningar får göra” berättar Astrid.”

Förutom att tävla ska laget hinna med lite nöjen, som att sola, bada och kolla in Disneyland. Laget kommer bo på Disney Resort, där tävlingen äger rum. ”Innan vi åker ska vi vara klara med förberedelserna” berättar Ella. Men det blir en del repetition på plats också. ”Alla andra svenska lag kommer vara där också och vi kommer samträna en del med dem på plats.”

Men att åka till USA med ett helt cheerleadinglag och tränare är inte bara en logistisk utmaning utan också väldigt kostsamt. Det är totalt 15 tävlande ungdomar, 4 tränare och flera andra vuxna ledare som ska med på resan, vilket med hotell, flygresa, mat och tävlingskostnader landar på över 700 000 kr. Under de senaste månaderna har sektionen gjort en stor insamling och ledarna är nu väldigt glada att berätta att de har lyckats samla ihop pengarna.

”Den största intäkten är sponsorer, berättar Nellie. Sen har vi sålt mycket kakor och strumpor. Varje familj har också fått lägga in en summa pengar. Just nu är vi i mål med insamligen och ligger på plus! Nu jobbar vi på att tjäna in den summan familjerna lagt ut, så att det ska bli så kostnadsfritt som möjligt för alla som ska med.”

Det är såklart inte bara strumpförsäljning och bokade flygbiljetter som ingår i tävlingsförberedelserna. Laget tränar nu och laddar inför sin största tävling någonsin. ”Vi tränar som för vilken tävling som helst”, säger Nellie, ”Målet är att göra vårt program så bra som möjligt och ha riktigt kul”.

 

Se ett klipp från en Cheerleadinträning med Midnight här

Lagets tränare tittar på en del av programmet inför tävlingen och instruerar. 

Laget FCE Midnight efter tävlingen där de kvalade till The Summit.

SÖK BLAND NYHETER:

HÅLL DIG UPPDATERAD

Fler nyheter

Gunde dansar nyktert

Gunde dansar nyktert

Gunde Svan är en av världens bästa skidåkare genom tiderna. Han har valt att leva sitt liv helt utan alkohol.Tidningen Frisksport nr 1 2024. För...

läs mer
Padelträff i Mölnlycke

Padelträff i Mölnlycke

I januari bjöds padelspelande frisksportare in till Mölnlycke för den första padelträffen någonsin och träffen blev fullbokad.Tidningen Frisksport...

läs mer
Spela Roll!

Spela Roll!

Vart femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten minst en förälder med alkoholproblem, detta enligt en rapport från CAN. Det är 430...

läs mer