Om Frisksport gammal
HEM / Om Frisksport gammal

Om Frisksport

Idrott, friluftsliv, drogfrihet, kultur och gemenskap är viktigt inom frisksporten. Det finns frisksportklubbar på många platser i Sverige och även om aktiviteterna skiljer sig åt i klubbarna har alla det gemensamt att aktiviteterna är fria från tobak, alkohol och andra droger.

Att ta hand om sig själv, varandra och vår värld är grundläggande inom frisksporten. Vi tror på att kroppen mår bättre utan droger och mår bra av att byggas upp med hjälp av träning och bra mat. För en del medlemmar innebär frisksport äventyr med fjällvandring, forsränning och klättring medan det för andra är kulturella utflykter, volleybollträning eller bastubad tillsammans med vänner. Frisksport är för alla oavsett träningsvana och ålder.
På den här sidan kan du läsa mer om Frisksport. Välkommen till vår gemenskap!

Frågor?

Mats Johansson
Ordförande SFF

Frågor?

Innehåll

Genererar Innehållsförteckning

Relaterat

Våra aktiviteter

Styrdokument

Mer från Frisksport
Frisksportens helhetssyn

Allt hänger ihop!

Frisksport är en idé om hur vi ska leva för att må bra och ha kul tillsammans. Frisksport handlar om att leva hållbart genom att ta hand om sig själv, varandra och vår värld.

 Hälsosam livsstil

Att ta hand om sig själv är viktigt för att må bra, orka med sin vardag och få kroppen att hålla länge. Att äta nyttigt, röra på sig, sova bra och stressa mindre är en förutsättning för att orka med vardagen och hålla sig frisk.

Aktiv vardag

Våra kroppar är skapade för att röra på sig och genom att träna och utöva friluftsliv mår vi bättre. Som frisksportare tränar du för din egen skull, på det sätt och på den nivå du själv väljer. Prova dig fram för att hitta den motionsform du gillar – den bästa träningen är den som blir av!

Fritt från tobak, alkohol och andra droger

Att träna och äta nyttigt bygger upp kroppen men tobak, alkohol och andra droger bryter ner den. Droger orsakar mycket lidande, både för den som själv använder droger och för människorna runtomkring. Oavsett om vi hoppar trampolin, åker på läger, badar bastu eller har en filmkväll tillsammans är alla våra aktiviteter fria från tobak, alkohol och andra droger.

Hållbar utveckling

Hållbar utveckling innebär att leva på ett sätt som är hållbart även för framtiden. Klimatförändringar och miljöförstöring är inte frågor som andra kan ta hand om utan vi har alla ett ansvar! Att använda miljövänliga produkter och undvika att köpa saker i onödan är enkla sätt att ta ansvar för jordens överlevnad.

Gemenskap

Inom Frisksport vill vi umgås och dela upplevelser tillsammans med andra. Hos oss är alla välkomna och det finns chans att träffa människor med olika bakgrund och från olika delar av landet. Många medlemmar hittar vänner för livet!
Historia

Frisksports historia

Ordet Frisksport började dyka upp i samhället på 1920-talet, då industrialiseringen gjorde att människor sökte fritidsaktiviteter och idrott inte längre var bara för elitidrottare. Svenska Frisksportförbundet bildades 1935 som ett förbund för föreningar som sysslade med idrott och motion för hälsans skull.
Fler och fler frisksportklubbar bildades genom årens gång och många olika aktiviteter har kommit in i rörelsen. Innebandy, volleyboll och trampolin är än idag populära idrotter. Idag är Frisksport kopplat till friluftsaktiviteter, hälsa, glädje och idrott utan prestationskrav. Vilka aktiviteter man sysslar med är helt fritt!

Läs mer om histora

Rörelsen och styrdokument

Två förbund och en stiftelse

Frisksportrörelsen består av Svenska Frisksportförbundet (SFF) och Frisksportens Ungdomsförbund (FUF) och alla frisksportklubbar är anslutna till ett av våra två förbund. Förbunden har egna styrelser och kommittéer. SFF, FUF och Stiftelsen Frisksportgården (som driver Stensunds Folkhögskola) samarbetar för att utveckla Frisksportrörelsen.
Klicka på länken för att komma vidare till våra styrdokument, som förbundsprogram och stadgar.

Förbundens styrdokument

Ett aktivt förbund

Svenska Frisksportförbundet

 

I Svenska Frisksportförbundet (SFF) arrangeras roliga, aktiva, frilufsiga och drogfria aktiviteter runtom i landet. Förbundet bildades 1935 och är ett aktivt förbund med 35 klubbar och 6 distrikt.
Vi är en demokratisk organisation öppen för alla människor som delar våra värderingar. Förbundet är obundet i religiösa och partipolitiska frågor men eftersom vi vill påverka såväl enskilda människor som samhället i stort tar vi ställning i samhällsfrågor inom våra intresseområden.
Alla medlemmar kan påverka frisksportens framtid (både lokalt, regionalt och på förbundsnivå) genom att ge förslag och skriva motioner till klubbens årsmöte och genom att utse ombud och skriva motioner till förbundsmötet som hålls vartannat år. Förbundsmötet är Svenska Frisksportförbundets högsta beslutande organ och där beslutar ombuden om bland annat stadgar, verksamhetsplan och budget. Under förbundsmötet väljs också representanter till förbundsstyrelsen och övriga förtroendeposter. För mer information om vad Svenska Frisksportförbundet står för läs gärna vårt förbundsprogram.

Läs vårt förbundsprogram

Ett ungt förbund

Frisksportens Ungdomsförbund

 

Frisksportens Ungdomsförbund (FUF) bildades 2014 och organiserar 21 klubbar och 4 distrikt. Största delen av verksamheten bedrivs i våra klubbar och vanliga aktiviteter är trampolin, cirkus, gymnastik, skate, cheerleading och läger.
Varje klubb har en egen styrelse och egna stadgar som styr klubben. Genom att delta i det lokala årsmötet och genom att utse ombud till förbundsmötet kan alla medlemmar vara med och påverka hur klubben, distriktet och förbundet ska organiseras och utvecklas. Det är demokrati!
Vi tror på att man utvecklas som person när man får chansen att ta ansvar. Därför ger vi många av våra medlemmar möjligheten att bli ledare. Våra ledare får chans att leda grupper, gå utbildningar och få med sig erfarenheter som de kan ha nytta av i livet. 
När man är ung är det extra farligt att använda droger. Vårt mål är att alla medlemmar ska avlägga ”frisksportlöftet” som innebär att man lovar att inte använda tobak, alkohol eller andra droger så länge man är medlem. Alla ungdomar mellan 12 och 18 år måste avlägga löftet för att vara medlemmar i en frisksportklubb. Vi behöver inga droger utan väljer istället att ordna roliga aktiviteter och ha kul tillsammans!
Frisksportens Ungdomsförbund är obundet i religiösa och partipolitiska frågor. För mer information om vad Frisksportens Ungdomsförbund står för läs gärna vårt förbundsprogram.

Läs vårt förbundsprogram

Stiftelsen frisksportgården

Stensunds Folkhögskola

Stensund ligger utanför Trosa i Sörmland. Slottet med dess vackra omgivningar har varit i Svenska Frisksportförbundets ägo sedan 1945 och sedan 1950 bedrivs en folkhögskola med förbundet som huvudman. Varje år ordnar vi läger och kurser på Stensund och i slottsbyggnaden finns vårt förbundskansli.

 

Du kan läsa mer om Stensund och folkhögskolans verksamhet på deras egen hemsida. Där finns kursutbud och kontaktuppgifter både till skolan och den närliggande campingen.

Till Stensunds hemsida

Övrig info

Mer om Frisksport

Samarbeten

Frisksport samarbetar med flera organisationer som delar våra värderingar kring hälsa och hållbarhet. Läs gärna mer om vilka organisationer vi samarbetar med och är medlemmar i.

Våra samarbeten

Friluftsliv och läger

Klicka dig vidare till vår sida med friluftstips för alla åldrar eller läs mer om vårt Frisksportläger som ordnas någonstans i Sverige vecka 28 varje år!

Vill du vara med?

Häng med oss du också! Bli medlem i en frisksportklubb!

Bli medlem

Hitta din klubb