Domen: Gårdsförsäljning blir verklighet

Grönt ljus för gårdsförsäljningen – rött ljus för folkhälsan. Den 23 april röstade riksdagen igenom förslaget om att tillåta småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker, vilket innebär en försäljning som inte faller under Systembolagets monopol. Sverige har tagit ett första steg mot att göra alkoholen mer lättillgänglig för folket. Representanter i Frisksport ser med oro på utvecklingen – inte minst för beslutets inverkan på barn.

Ett historiskt beslut har tagits. Från den 1 juni i år ska det inte längre bara vara på Systembolaget det går att köpa alkohol. Småskalig gårdsförsäljning införs. Förslaget kommer av att man vill gynna och öka marknaden för lokala producenter av alkohol, exempelvis vingårdar och bryggerier och säger sig främst vilja gynna besöksnäringen och kunna sälja alkohol i samband med besök på gården.

I Tidningen Frisksport nr 2 2025, som i veckan kommer i brevlådorna, ger läkaren Frida Dangardt, en av rapportförfattarna till årets rapport “Alkoholen och samhället”, sina tankar kring monopolets betydelse – och menar att det är den viktigaste alkoholpolitiska åtgärden.
– I monopolet får man alla de viktiga alkoholpolitiska åtgärderna tillsammans. Det är det viktigaste och mest effektiva. Det är med de alkoholpolitiska åtgärderna som vi kan se de stora effekterna, framför allt hos de mest utsatta grupperna i samhället. Jag hoppas att rapporten ska vara en hjälp för att visa vilka alkoholpolitiska åtgärder som ger stora effekter. Det är viktigt att komma ihåg att vi i Europa har en alkohollobby som är väldigt stark och som har väldigt mycket pengar och påverkar politiken mycket mer än vad gemene man vet om.

Frisksport anser att beslutet visar på att riksdagens beslut i frågan tyder på en oroväckande riktning, där man inte tar tillräcklig hänsyn till arbetet för folkhälsan. Alkoholen och dess riskfaktorer har mycket stark evidens i forskning och är ett av huvudämnena hos WHO. Frisksportrörelsen, som arbetar för att människor ska ha tillgång till miljöer fria från alla former av alkohol, tobak och andra droger, ställer sig kritiska mot beslutet.

Besvikelse och oro

Josefin Sahlberg, verksamhetsutvecklare i Frisksportens Ungdomsförbund, ser särskilt oroligt på bristen på barnperspektiv i frågan.
– Jag är besviken på de myndigheter som svarat på förslaget på olika sätt. Alkoholmonopolet skyddar inte bara individen som brukar alkohol, utan också andra människor runt omkring, i synnerhet barn. Enligt Socialstyrelsen växer vart femte barn i Sverige upp i ett hem där vuxna har alkohol- eller drogrelaterade missbruksproblem. Ändå saknas barnperspektivet i alkoholfrågor, gång på gång. Vad händer i familjen när det finns fler arenor där de vuxna kan få tag på alkohol? Fler öppettider? I både MUCF:s* remissvar på förslaget förra året och i Folkhälsomyndighetens konsekvensanalys saknas detta perspektiv. Jag anser att både MUCF i synnerhet, men även Folkhälsomyndigheten alltid bör ha ett barn- och ungdomsfokus i frågor kring alkohol. Jag är jättebesviken på att just de här myndigheterna inte verkar stå upp för barnen i den här frågan. Att vuxna får fler utrymmen där alkohol finns tillgängligt kan vara förödande för barnen.

Mats Johansson, ordförande i Svenska Frisksportförbundet, är både kritisk till beslutet, och orolig för framtiden.
– Jag är mycket orolig för framtiden. Nu har de bestämt sig för det här, att monopolet är nedprioriterat till fördel för marknaden. Det är förstås en utveckling som vi inte hade velat se, och jag börjar genast fundera på hur det blir framöver. Om det här är linjen samhället vill gå på, hur blir nästa steg då? På vår ledarutbildning förra helgen diskuterade vi konsekvenserna av det här med unga ledare. Det kan bli väldigt stora effekter beroende på hur det går med Systembolaget framåt.

Frisksports, och civilsamhällets, arbete är nu viktigare än någonsin

– Nu är det så här man valt att besluta, och då måste vi vända om och steppa upp. Det kommer krävas allt fler nyktra arenor, alltså platser och umgängen där det är fritt från alkohol, tobak, nikotin och andra droger. Det ska vi vara garant för, säger Mats.

Josefin instämmer med Mats.
– Nu är vårt arbete viktigare än någonsin. Jag hoppas att vi i civilsamhället kan stötta upp tillräckligt för de människor som blivit nedprioriterade till alkoholmarknadens fördel. Jag tänker på barnet med klumpen i magen inför helgen, med ryggsäcken utan mellanmål, den som alltid är sist kvar efter träningen trots att föräldern lovade att hämta. Grattis till alkoholtillverkarna, nu kan ni tjäna mer pengar. Förlorarna är folkhälsan, och Sveriges barn.

*Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor.

Läs mer:
SVT Nyheter rapporterar om införandet.
Följ ärendet på regeringen.se
Mer om gårdsförsäljningen på folkhälsomyndighetens kanaler
CAN (centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) kommentar till regeringens förslag. 
Följ IOGT:s påverkansarbete kring gårdsförsälningen

Bild: Jamie o Sullivan

SÖK BLAND NYHETER:

HÅLL DIG UPPDATERAD

Fler nyheter

Ett system som räddar liv hotat?

Ett system som räddar liv hotat?

Småskalig försäljning eller ett första steg till att upplösa Systembolaget? Den aktuella frågan om gårdsförsäljning oroar. Första steget mot...

läs mer
Ledarstipendie

Ledarstipendie

Nominera till stipendier! Varje år delas stipendier ur Bängt Bodéns ungdomsfond ut till personer eller grupper som ”på ett förtjänstfullt sätt...

läs mer