Svenska Frisksportförbundet
HEM / Svenska Frisksportförbundet

Svenska Frisksportförbundet

Frisksport har en lång historia, och Svenska Frisksportförbundet har varit med från början. Sedan 1935 har vi arbetat för att erbjuda en fritid med hälsosamma och roliga aktiviteter. Träning, friluftsliv, hälsa och gemenskap – fritt från droger. Tankar som ligger helt rätt i tiden idag!

Läs mer om Svenska Frisksportförbundet nedan.
Mats Johansson
Ordförande SFF

INNEHÅLL

RELATERAT

Om FUF

Kontakta oss

Klubbar

INNEHÅLL

Genererar Innehållsförteckning

Om SFF

Våra fokusområden

Frisksport handlar om att må bra och ha kul tillsammans, samtidigt som vi värnar om varandra och vår omvärld. Här ser du lite av vad Svenska Frisksportförbundet arbetar med!

En helhetssyn på hälsa

Att ta hand om sig själv är viktigt för att må bra, orka med sin vardag och få kroppen att hålla länge. Att äta nyttigt, röra på sig, sova tillräckligt och undvika stress är en förutsättning för att orka med vardagen och hålla sig frisk.

Friluftsliv och Träning

Våra kroppar är skapade för att röra på sig och genom att träna och utöva friluftsliv mår vi bättre. Som frisksportare tränar du för din egen skull, på det sätt och på den nivå du själv väljer. När vi är ute i naturen tar vi hand om våra rättigheter och skyldigheter enligt allemansrätten.

Fritt från droger

Att träna och äta nyttigt bygger upp kroppen men tobak, alkohol och andra droger bryter ner den. Alla våra aktiviteter är alltid drogfria och många medlemmar väljer ett helnyktert och tobaksfritt liv.

Hållbarhet och kultur

Hållbar utveckling för oss innebär att värna om miljön för framtiden, ta vara på rätten till friluftsliv och natur, och främja möten människor emellan så vi kan njuta av världen och gemenskapen i många generationer framåt.

Gemenskap

I Frisksport är alla välkomna. I ett gemensamt intresse spelar våra skillnader mindre roll. En av våra unika möjligheter är att erbjuda aktiviteter för alla åldrar – så hela familjen kan vara med!

Läs förbundsprogrammet

Svenska Frisksportförbundet

Ett aktivt förbund

Ordet Frisksport började dyka upp i samhället på 1920-talet, då industrialiseringen gjorde att människor sökte fritidsaktiviteter och idrott inte längre var bara för elitidrottare. Svenska Frisksportförbundet bildades 1935 som ett förbund för föreningar som sysslade med idrott och motion för hälsans skull. Medlemmar i Frisksport sysslade med saker som gymnastik och styrketräning, åt vegetarisk kost och avstod från alkohol och tobak.
Idag ligger Frisksport minst sagt rätt i tiden, och många tankar som var radikala förr är självklara idag. Träning är viktigt för hälsan och ska vara tillgängligt för alla. Vegetarisk kost, gröt på morgonen och en morgonpromenad gör mycket för hälsan. Friluftslivet och vistelser utomhus är viktigt både för den fysiska och psykiska hälsan. Livet är bättre när det delas med andra, och gemenskap över generationer är viktigt – när vi delar ett intresse spelar våra skillnader mindre roll. När vi arbetar för en hälsosam livsstil har alkohol, tobak och andra droger inget i vår verksamhet att göra, och nykterhet och drogfrihet är därför en stor del av vårt arbete. För trygghet och hälsa!
Aktiviteterna i vår verksamhet kan vara många olika saker. Från barngympa för de minsta, till volleybollträning och trampolin, till friluftsträffar för familjer, till tipspromenader för pensionärer. Träning och hälsa för alla – på många olika sätt! 
Svenska Frisksportförbundet är obundet i religösa och partipolitiska frågor men tar ställning för att påverka i frågor vi bryr oss om. Vi är medlemsorganisation hos Svenskt Friluftsliv och samarbetar med bland annat vårt studieförbund Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, Narkotikapolitiskt Center och andra organisationer med vilka vi arbetar med gemenasamma frågor.

 

Mer info

Mer från Frisksport

Läs mer om Frisksport och vår verksamhet! 

Historia

Styrdokument

Om FUF

Vill du vara med?

Häng med oss du också! Bli medlem i en frisksportklubb!

Bli medlem

Hitta din klubb