Gunde dansar nyktert

Gunde Svan är en av världens bästa skidåkare genom tiderna. Han har valt att leva sitt liv helt utan alkohol.
Tidningen Frisksport nr 1 2024.

För vissa är Gunde mest känd som tv-programledare och för andra mest för sin framgångsrika karriär som skidåkare. Sportjournalisten Jacob Hård har gjort ett nytt tv-program för SVT som heter ”Gunde Svan – skidåkaren” som handlar om när Gunde var bäst i världen.

Hur var det att göra programmet?

– Det var roligt. Jag är en person som tittar extremt lite bakåt – 98 procent av alla mina tankar går framåt och de andra två procenten är när någon som Jacob som ringer och vill prata gamla minnen. Det var roligt att blicka tillbaka och extra roligt att höra mina gamla konkurrenter prata så fint om mig.

Vad minns du mest från karriären?

– Det går aldrig att glömma det första OS-guldet. Det var en pojkdröm som gick i uppfyllelse! Känslomässigt är det sista VM-guldet jag tog i Val di Fiemme 1991 väldigt stort. Det var sista gången jag åkte och första gången som jag slog ur underläge eftersom jag inte var i form innan tävlingen. Det kändes som ett nytt genombrott.

Du har tidigare berättat att du lever nyktert, är det fortfarande så?

– Det är på väg utför för mig, jag har till och med börjat dricka kaffe på äldre dar. Förut drack jag en kopp i veckan och nu kan jag nästan dricka en kopp om dagen.

Varför blev du nykterist?

– Jag har haft nyktra föräldrar så jag fick det därifrån från början. En av mina grannar som var några år äldre blev alkoholiserad och jag tänkte att jag inte ville bli som honom. Sedan började jag åka skidor och då var det inte aktuellt att göra något som skulle vara så negativt för min prestation i spåret. Det var inte ens en fundering, det var väldigt lätt att välja bort.

Tror du att du har inspirerat andra att leva nyktert?

– Man vill ju vara som den som är bäst i skidspåret så jag inspirerade säkert många när det gällde kosten och har nog inspirerat även till att välja bort alkohol. Jag tror att det är lättare att välja rätt väg om man har en stark förebild, men ibland har det också varit lite jobbigt och ett ganska stort ansvar att vara en förebild. När jag är och handlar tittar folk efter vad jag har i varukorgen och så.

Har du någon gång ångrat ditt val att välja bort alkohol?

– Nej! Inte än i alla fall, och nu har jag fyllt 60. Jag brukar säga att det är svårt att tvätta ränderna ur en zebra så nu är det nog som det är.

Har du fått några kommentarer om att du väljer bort alkohol?

– I yngre år var det många som tyckte att det var konstigt och snudd på stöddigt, men när man blir lite äldre är det många som förstår och accepterar det. Det blir billigt i alla fall när det blir Loka eller Ramlösa i baren! Det var alltid många som undrade hur jag kunde ha så roligt på alla klassfester utan att dricka. Jag hade alltid tre ombyten med mig för att kunna byta om två gånger när jag blev svettig under tiden och sedan byta till en ny tröja när jag gick hem så att jag inte skulle bli sjuk. När jag jobbade på TV4 i början gick ryktet redan efter första julfesten att ”dansa inte med Gunde för då dansar han skiten ur dig”. Jag tog det väl som ett träningspass!

Text: Sara Brunskog
Bild: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån Norway

SÖK BLAND NYHETER:

HÅLL DIG UPPDATERAD

Fler nyheter

Fritidskortet införs

Fritidskortet införs

Fler unga ska ha tillgång till fritidsaktiviteter! Så tycker regeringen, som nu inför ett "fritidskort". Det handlar om ett slags värdekort som alla...

läs mer
Digitala träffar

Digitala träffar

Önskar du som har ett förtroendeuppdrag i Frisksport mer utbyte mellan andra frisksportklubbar/distrikt och kanske en inspirationsboost? Varje månad...

läs mer
Solig friluftshelg!

Solig friluftshelg!

Den 24-26 maj samlades 75 deltagare mellan 4 och 80 år för friluftskommitténs friluftshelg utanför Värnamo. Helgen bjöd på paddling runt de många...

läs mer