Forshelg
HEM / Forshelg

Forshelg i Björbo

Varje år åker medlemmar från hela Frisksportsverige till Björbo, Dalarna, för en fartfylld äventyrshelg för alla åldrar! Det blir forsränning, forspaddling för de lite vanare paddlarna och camping vid älven. En riktigt härlig sensommarhelg med äventyr för såväl vana paddlare som nybörjare!

Resan äger rum en helg i slutet på augusti varje år. Det går en buss på fredagen från Värnamo via Jönköping, Motala och Örebro och plockar upp folk på vägen. En del åker med egen bil. Hela lördagen och halva söndagen åks det forsränning i gummibåt och paddlas forskajak. Vissa paddlar hela dagarna medan andra hänger på campingen, plockar lingon och tittar på den fina naturen. Häng med!

FRÅGOR?

Olle Sahlberg
Frilufts- och äventyrskommittén

FRÅGOR?

INNEHÅLL

Genererar Innehållsförteckning

RELATERAT

Fler kommande evenemang

Forshelgen 2024

Årets forshelg

Forshelgen 2024 går av stapeln 16–18 augusti 2024. Välkommen att läsa lite mer allmän info om vår äventyrsfyllda augustihelg här nedan!

Till anmälan 2024

ForspaInformation om Forshelgen i Björbo:

Deltagaravgift:

100 kr för aktiviteter och lån av utrustning.
200 kr tillkommer för den som åker med Värnamobussen, oavsett var du hoppar på.

Tider:

Bussen avgår från Värnamo ca 15:30 och stannar i Jönköping, Motala och Örebro för att plocka upp fler. I Örebro pausar vi också för att äta. Mer detaljerat buss-schema publiceras närmre inpå.
Beräknad ankomst till vildmarkscampingen: ca 22:30. Aktiviteterna börjar lördag 9:00 och pågår till ca 17:00 med lunchpaus. Söndag pågår aktiviteterna ca 9:00-12:00 för att sedan packa ihop och åka hemåt. Värnamobussen beräknas vara åter i Värnamo ca 20:00.

Aktiviteter:

Helgen ägnas åt äventyrsaktiviteter i forsen. Du väljer vad du vill vara med på! Oavsett förkunskaper finns möjlighet att prova forsränning i gummibåt för alla över 9 år. Forspaddlare med förkunskaper kan även paddla kajak. Aktiviteterna styrs dels av vad du som deltagare är intresserad av att prova och av hur mycket vatten som finns i forsen just i år!

Målgrupp:

Vuxna, ungdomar och familjer med barn från 9 år (barn deltar i vuxet sällskap). Forsen är häftig men förhållandevis ”snäll” och tillåter mycket säkra turer. Barn under 9 år är såklart välkomna att följa med och campa, leka i skogen och plocka blåbär!

Nivå:

Aktiviteterna passar både nybörjare och erfarna paddlare! Nybörjarna får börja lära sig om grunderna i forsränning med gummibåt, och lär sig manövrera gummibåtarna under ledning av instruktörer. De mest erfarna paddlarna kan surfa i Käringvalsen eller paddla hela forsen ned.

Praktisk information

Boende, mat och utrustning

Boende

Under forshelgen bor vi på vildmarkscampingen precis bredvid forsen i Västerdalälven. Det är en mycket enkel campingplats i skogen, där den enda utrustning som finns är soptunnor, några bord, en grillplats och ett enkelt utedass. Du tar med ditt eget boende (tält, husbil eller husvagn) och även vatten, toalettpapper och annat nödvändigt.

Utrustning

Vi har utrustning som forskajaker, gummibåtar, paddlar och kapell! Dessutom tar vi med ett större samling flytvästar, hjälmar, våtdräktsskor och våtdräkter som du kan låna i mån av tillgång. Ta gärna med utrustning som passar dig om du har egen! Viktigast är:
 • hjälm (typ hockeyhjälm eller cykelhjälm)
 • skor (tåliga våtdräktsskor,  stadiga sandaler med tjock sula eller träningsskor du inte är rädd om)
 • flytväst med bra flytkraft (typ orange livräddningsflytväst eller forsflytväst)
 • våtdräkt eller regnställ beroende på hur kallt det är

Mat

Du behöver ha med dig all mat upp till helgen! Det är flera kilometer till samhället där det finns en livsmedelsbutik. Om du åker med bussen är sista chansen att handa på Willys vid matpausen i Örebro på vägen upp! Ta med frukost och lunch för lördag och söndag. På lördag kväll kan du följa med bussen in till Björbo pizzeria.
Observera att du också behöver stormkök, en dunk med dricksvatten och bestick och dylikt. Det enda vatten som finns är älvens vatten, där du exempelvis kan diska.
Resan

Hitta till Vildmarkscampingen

Buss med Värnamo FK:

Du kan åka med bussen som går från Värnamo och passerar Jönköping, Motala och Örebro (där det blir längre uppehåll med matpaus). Bussen åker ända fram till campingplatsen. Du anger i anmälan om du vill åka med, och varifrån du vill åka. Kontakta Olle i Värnamo FK om du har frågor om resan och var man stiger på. Kostnad för bussresan tur och retur: 200 kr.

Kollektivtrafik:

Till Borlänge Station, därefter buss till Björbo. Från Björbo finns ingen kollektivtrafik som tar dig ut till vildmarkscampingen, men vi kan säkert ordna så att någon kan plocka upp dig. Ett annat alternativ är att du tar tåget till någon av platserna som Värnamobussen passerar. Hör av dig i god tid så löser vi det!

Bil från söder:

Riksväg 50 från Örebro till Ludvika, i Ludvika tag riksväg 66 mot Björbo. 

Bil från Stockholm:

E18 till Västerås, därefter riksväg 66 till Ludvika, i Ludvika tag riksväg 66 mot Björbo.

Från Björbo hittar du till Käringforsens vildmarkscamping genom diverse småvägar. Söker du efter företagsadressen Dala River Adventure på google maps kommer du rätt (länk nedan). Sista biten är en väldigt liten och skumpig grusväg. Vi försöker sätta upp skyltar som visar vägen!

Tider:

Bussen anländer till campingplatsen fredag kväll, ca 22:00 och vi börjar sätta upp tält i mörkret. Du som åker bil anländer när det passar dig. På lördagen börjar vi med ett förmiddagspass i forsen, och efter en lunchpaus även ett eftermiddagspass. Du är med på det du vill! På lördag kväll kan du åka in med bussen in till pizzerian i Björbo. På söndagen har vi ett förmiddagspass till innan vi äter lunch och plockar ihop för hemfärd. Bussen går hemåt ca 13:00 och planerad hemkomst i Värnamo är ca 20:00.

Vildmarkscampingen på google maps

Packlistan

Tips för din packning

Forsutrustning:

 • Hjälm (typ hockeyhjälm eller cykelhjälm).
 • Skor (tåliga våtdräktsskor, stadiga sandaler med tjock sula eller träningsskor du inte är rädd om).
 • Flytväst med bra flytkraft (typ orange livräddningsflytväst eller forsflytväst).
 • Våtdräkt eller regnställ beroende på hur kallt det är.

Obs! Vi har mycket utrustning att låna ut, men ta med om du har, ifall vi saknar din storlek!

Kläder:

 • Både sandaler och varmare skor.
 • Tjockare jacka.
 • Flera par badkläder.
 • Underställ att sova i.
 • Mössa och vantar (för mygg och kyliga kvällar)
 • Flera par strumpor, de kan bli blöta.

Till campandet:

 • Tält eller dylikt.
 • Luftmadrass eller liggunderlag.
 • Varm sovsäck, eller dubbel – det kan bli kyliga nätter.
 • Gasolkök eller spritkök.
 • Mat till 2 frukostar och 2 luncher.
 • Vattendunk (med dricksvatten i). Beroende på hur mycket vatten du ska använda till din mat brukar 5–10 liter vara lagom för två personer.
 • Toalettpapper.
 • Hygienartiklar som tandborste, tandkräm och dylikt.
 • Handduk.

Tips från coachen:

 • Powerbank –det finns ingen el på vildmarkscampingen! 
 • Myggmedel – för de envisa dalamyggen!
 • Blåbärsplockare – till frukosten!
 • Ficklampa – för det är jättemörkt på natten!
 • Tvättlina – för att hänga din blöta utrustning på tork!
 • Extra handduk – allt kommer bli blött!

Till anmälan 2024

Vill du vara med?

Häng med oss du också! Bli medlem i en frisksportklubb!

Bli medlem

Hitta din klubb