Lätt att göra allemansrätt!

Det ska vara lätt att göra allemansrätt! Ny satsning om allemansrätten ska göra att fler ska veta vad som gäller i naturen.

Allemansrätten är en unik möjlighet i Sverige som gör det möjligt att vistas fritt i naturen. För att allemansrätten ska fungera behövs kunskap om den. Nu har Naturvårdsverket lanserat sin nya satsning ”lätt att göra allemansrätt”. Materialet är framtaget med stöd från beteendevetare, forskare i kommunikation, markägare och föreningar som praktiserar friluftsliv. Målet är att öka kunskapen om allemansrätten och att få fler att ändra sitt beteende.

Nytt sätt att kommunicera

Vad är det då som är nytt i sättet att kommunicera? Många känner nog till eller har hört talas om uttrycket ”inte störa, inte förstöra”. Nya uttrycket ”det är lätt att göra allemansrätt” har en annan tonalitet. Det handlar om att allemansrätten ska kännas enkel att följa.

– Handfasta tips är bättre än att komma med pekpinnen och påpeka hur man inte ska göra, säger Anna Grundén från Naturvårdsverket. Det är bättre att säga ”ta med en skräppåse när du går ut i naturen, så är det lätt att ta med skräpet hem” än att säga ”du får inte skräpa ned i naturen”.

Naturvårdsverkets nya material innehåller handböcker och annat tryckmaterial att beställa, men även information och tips för olika organisationer som vill göra eget material för olika målgrupper.

Så lär du andra om allemansrätten – tre tips från nya materialet:

– Lyft fram det önskvärda beteendet, istället för att berätta hur man inte ska göra.
– Vi värnar mer om en plats som vi känner till och har en relation till. Skapa omtanke om naturen!
– Det bästa sättet att lära sig om allemansrätten är att praktisera den. Lyft fram allemansrätten under en rolig aktivitet – som paddling eller grillning.

Haka på
Föreningar, till exempel frisksportklubbar, är en viktig pusselbit i spridningen av kunskap om allemansrätten. Passa på att sprida information om allemansrätten i din klubb i sommar! Du hittar informationsspridningsmaterial på vår ledarwebb under drive-mappen ”sprid information” (lösenord krävs, kontakta kansliet på kansli@frisksport.se om du vill ha tillgång till ledarwebben).

Beställ material:
Nytt ledarmaterial framtaget av Svenska Frisksportförbundet! Materialet är främst anpassat till ledare för barn och barngrupper men kan användas för olika åldrar. Beställ via kansli@frisksport.se

Sprid allemansrätten:
Ladda ned bilder för spridning på sociala medier: www.frisksport.se/ledare (lösenordskyddad sida, be kansliet om lösenord)

Fler tips:
Friluftstips direkt i mobilen: www.friluftstips.se

Låna gratis friluftsutrustning på Fritidsbanken eller ett kommunalt Friluftsbibliotek

Naturvårdsverkets material:
Det finns också material att ladda ner från www.naturvardsverket.se eller beställa gratis.

@naturvardsverket1967

 

SÖK BLAND NYHETER:

HÅLL DIG UPPDATERAD

Fler nyheter

Ungdomar på träff!

Ungdomar på träff!

Över Kristi Himmelfärdshelgen den 9–12 maj träffades 25 ungdomar för en helg av roliga aktiviteter i Frisksport Motalas klubbstuga vid Vättern....

läs mer
Nominera ledare

Nominera ledare

Nominera till stipendier! Varje år delas stipendier ur Bängt Bodéns ungdomsfond ut till personer eller grupper som ”på ett förtjänstfullt sätt...

läs mer
Digitala träffar

Digitala träffar

Önskar du som har ett förtroendeuppdrag i Frisksport mer utbyte mellan andra frisksportklubbar/distrikt och kanske en inspirationsboost? Varje månad...

läs mer